Placentový koktejl

velmi chutný a energii nabíjející

Mnoho matek nechce čekat na enkapsulaci nebo jinou přípravu placenty a rozhodnou se využít výhod syrové placenty okamžitě po porodu ve formě koktejlu.  

Jíst syrovou placentu je nejvíce prospěšné v průběhu prvních 24 hodin po porodu. Je však potřeba aby o placentu bylo řádně postaráno a udržela se její svěžest pro použití v syrovém stavu a pro následnou enkapsulaci nebo jinou formu zpracování.

Syrový placentový koktejl má okamžitý pozitivný efekt na matku. Koktejl může být připraven několik hodin po porodu. Placenta v koktejlu není vůbec cítit - slibujeme! Placentový koktejl se musí uchovávat v ledničce a následně jej do 24 hodin vypít. NAZEP nedoporučuje použití mléčných výrobků při přípravě koktejlu. Koktejl je vhodný pouze pro matku.

Recept

  • Kousek čerstvé placenty velký asi jako 3 padesátikoruny z mateřské strany placenty (strana, kde je měkké masíčko)

  • 1 banán

  • Hrst ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky)

  • (volitelné) malou hrstku goji berries (namočte je na 5 minut do horké vody a přeceďte).Skvělé pro podporu imunitního systému, který je oslabený po těžkém nebo dlouhém porodu s intervencemi, ale také po císařském řezu. 

  • Jablečný džus a trochu vody 

Vše rozmixujte na jemnou konzistenci, která se dá pít. Podejte mamince okamžitě a zbytek dejte do ledničky - musí se spotřebovat do 24 hodin. Pokud si placentu rozdělíte abyste měla koktejl na každý den po dobu 3 týdnů, tak si kousky placenty dejte do malých krabiček a do mrazáku. Také je možné si placentu dát do nádobky na ledy, překrýt ji folíí a do mrazáku. Každý den si pak kousek vytáhnete a uděláte si koktejl. Nevýhoda zmražení je, že se likviduje vitamin B6. Doporučujeme aby placenta nebyla zmražená déle než 1 rok.